Bedst med Vilje: Psykologisk tryghed
Hvad er psykologisk tryghed?
Psykologisk tryghed er en forudsætning for, at alle mennesker kan udfolde sig på en autentisk måde og for at få deres bedste talenter i spil.
I virksomheden handler det om, at du som leder på arbejdspladsen skal gå forrest i at skabe rammer og en kultur, hvor medarbejderne ikke kun bliver hørt og respekteret, men også føler sig hørt, respekteret og værdsat.
Psykologisk tryghed er kort sagt når vi føler os trygge nok til at sætte os selv i spil, når vi tør lufte meninger som ikke nødvendigvis følger gængs opfattelse og når vi tør påpege fx. fejl og forbedringer.
Og det tør vi, når vi oplever at det bidrag vi kommer med, er værdifuldt og bliver modtaget med åbenhed.
Mangel på psykologisk tryghed i et team, eller enkelte af teamets medlemmer, kan det have store konsekvenser temaets performance, og det påvirker i sagens natur virksomhedens reultater.
Derfor kan det godt betale sig at blive klogere på hvordan lederne i din virksomhed i højere grad lærer at skabe rammerne for psykologisk tryghed.
Din virksomhed trives når dine medarbejdere trives, og derfor tænker jeg, at det er en investering, du gerne vil lave.
Højt at flyve – trygt at falde
Mennesker er drevet af tryghed, spænding og udfordringer. I det rette forhold. Vi skal gøre noget lidt farligt og tage nogle chancer for at udvikle os, men vi skal vide, at vi kan lande et trygt sted igen.
Psykologisk tryghed handler om at finde denne rette balance. Jo højere grad af psykologisk tryghed, arbejdspladsen har, jo bedre er arbejdspladsen også i stand til at lære af sine fejl.
Den naturlige følge er selvfølgelig, at det skaber et bedre miljø for kreativitet, innovation og resultater, da medarbejderne tør være åbne, iderige og ærlige i deres hverdag.
Dertil kommer, at samarbejdet og sammenholdet på arbejdspladsen styrkes, antallet af sygedage nedbringes og trivlsen stiger generelt.
Psykologisk tryghed forebygger stress på arbejdspladsen
Flere og flere danske virksomheder rammes af stress-sygemeldinger eller udbrændthed. I én eller anden grad.
Psykologisk tryghed handler i bund og grund om at skabe ro i nervesystemet, så medarbejderne ikke skal bekymre sig om unødige ting, og ikke opbruger deres ressourcer på at undgå at lave fejl og dobbelttjekke deres arbejde.
Ro i nervesystemet, en højere grad af oplevelse af accept og værdsættelse øger i den grad arbejdsglæden. Og dermed falder sygefraværet.
Som det fremgår, er der mange fordele ved psykologisk tryghed på arbejdspladsen.
Blandt andet påvirker det også medarbejdernes indlæring positivt, hvilket skaber bedre resultater for virksomheden. Medarbejderne vil også opleve et større mod til at tage flere udfordringer op, sige deres mening og stå på mål for deres arbejde, fordi de ikke frygter en konsekvens eller er utrygge i deres stilling.
Psykologisk tryghed skaber rammerne for at hver person tager ansvar for sig selv, sin adfærd og det som vedkommende bidrager med.
Vil du gerne høre mere om psykologisk tryghed kan du kontakte mig på telefon +45 61 700 777 eller på mail: christiane@bedstmedvilje.dk.
Vil du lære om mentale vinderstrategier?
Du tilmelder dig samtidig nyhedsbreve med genveje til geniale neurostrategier til succes.
Se denne masterclass med 3 geniale neuro-strategier, der skaber ekstraordinære resultater
Ny bog af Christiane Meulengracht – Succes som leder med vilje
I bogen ”Succes som leder med vilje”, kan du læse mere om, hvorfor det som leder er så vigtigt at skabe rammerne for psykologisk tryghed på arbejdspladsen, og hvordan du ved hjælp af enkle metoder kan blive en endnu bedre leder, så du kan få succes med vilje.
Skaber du ikke psykologisk tryghed, kan det få store konsekvenser for din virksomhed, og prisen kan være høj.
Du vil bl.a. opdage at det er misforstået, at man kan skabe psykologisk tryghed for andre – man kan kun skabe rammerne. Psykologisk tryghed starter hos dig selv, og du kan ikke overføre noget til andre, som du ikke selv har. Er du stresset som leder, vil du få en stresset afdeling og organisation.
Bogen behandler også om det paradoks, der kan opstå omkring psykologisk tryghed, hvor medarbejdere kan blive ”for” trygge på arbejdspladsen, så de sidder fast i deres udvikling. Som leder skal du kunne skabe rammerne, hvor medarbejderne trives, som er forudsætningen for psykologisk tryghed, men hvor medarbejderne også udfordres, så du får en høj teamperformance og opnår resultater.
BOOK DIN STRATEGI-SAMTALE
Få 30 minutters gratis sparring om dit potentiale, dine muligheder og hvordan du kan accelerere din karriere, din indtjening og vende vanskeligheder og modgang til vinding.
E-mail: christiane@bedstmedvilje.dk
Tlf: 61 700 777
Jeg glæder mig til at tale med dig.
Christiane Meulengracht
Leadership Performance Coach, Specialist i NeuroForandringTM og mentaltræner, Speaker
Det siger andre kunder
Helt fantastisk, Christiane er inspirerende og indholdet var utroligt lærerigt. Særligt det at forstå hvordan konflikter så nemt tager al for meget energi og dermed arbejdsglæde og produktivitet.
Vi kan hjælpe hinanden med at være åbne og ærlige omkring dette og hvis vi har nogle udfordringer. Christiane har en meget inddragende stil, der gør at vi tager mere med os end vi havde turde håbe på og alle følte sig imødekommet. Det at lave paralleller imellem sportsverden, erhvervslivet og familielivet giver bare så meget mening.“
Det har givet mig en helt anden måde at gå til verden på, som gør, at jeg er meget mere glad, tilfreds og ikke bliver slået ud af små ting. Jeg ved nu, hvordan man tager ansvar for sit eget liv, hvordan man arbejder med sig selv og sine tanker, og hvordan livet er fantastisk, selvom tingene ikke lige går, som man regnede med. 1000 tak for det, Christiane :-)”
vi talt om anerkendelse med henvisning til dit indlæg så sent som imorges
Det var en supergod dag, hvor Christiane faciliterede på en nem og meget jordnær måde, så alle kunne være med og følte sig i øjenhøjde.
Der er ingen tvivl om at vi har fået et værdifuldt redskab som alle kan bruge og som har givet større indbyrdes forståelse og dermed bedre samarbejde.
Som leder har jeg fået større indblik i at knække motivationskoden for den enkelte medarbejder. Tak for det.”